Гості зі Словаччини

 DSC0769

Нещодавно до нас в університет приїхали гості зі Словаччини. Це студенти Пряшівського університету (Cловаччина). Студентам Інституту української філології випала нагода поспілкуватися із нашими гостями. Пряшівські студенти чудово володіють українською мовою, тому жодних труднощів у спілкуванні не виникло. Молоді люди поділилися з нами своїми враженнями про Україну, адже тут вони вперше.Студенти розповіли, щро їм дуже сподобався Київ. Вони вже вcтигли побувати у визначних містях столиці, серед яких Майдан Незалежності, Золоті Ворота, Софія Київська, Андріївський узвіз та інші.Разом із нами гості їздили у Пирогів у Національний музей народної архітектури та побуту України. Такий музей під відкритим небом вони відвідали вперше і їм дуже сподобалося.

 

З величезним захопленням студенти приходили на заняття в університет. Лекції викладачі подають надзвичайно цікаво, а на практичних заняттях наші студенти дуже активно працюють, відстоюють свою точку зору, ведуть дискусії.Це дещо здивувало наших гостей, бо навчання у Пряшівському університеті відрізняється від навчання в НПУ ім. Драгоманова. Студенти розповіли нам, чим саме.

Навчання у їх університеті більше схоже на шкільне. Заняття триває лише сорок п’ять хвилин. На ньому повторюється раніше вивчений матеріал та подається новий. Частину предметів для вивчення студенти обирають самостійно. Найбільше часу приділяють для самопідготовки. Як і у нас, іспити у Пряшівському університеті обов’язкові. Проблеми у студентів виникають під час пошуку матеріалу, що стосуєтьмя української мови та літератури, адже кількість підручників обмежена. Тому студенти із задоволенням проводять час у київських бібліотеках, щоб опрацювати якомога більше матеріалу.

Є дещо, що і не сподобалось іноземним гостям. Це те, що всюди панує російська мова. Очікували чути у столиці лише чисту красиву українську мову, але зізнались, що виникали непорозуміння з продавцями в магазинах, екскурсоводами в музеях і просто перехожими через незнання російської мови.

Загалом гості зі Словаччини дуже задоволені своїм приїздом у Київ. Студенти сподіваються, що це їх неостанній приїзд в Україну.

 DSC0758