У світі тропіків

под1

19 березня 2014 року студенти 101 уу групи відвідали з навчальною екскурсією оранжерею Національного ботанічного саду імені М.М. Гришка НАН України. Захід відбувся у рамках вивчення курсу «Етнографія народів світу».

Весняна екскурсія до оранжереї стала для першокурсників-українознавців уже доброю традицією. Ми збагатилися новими знаннями про рослинний світ тропіків. Цікавим було побачити ті рослини, про які ми мали змогу чути на уроках географії та лекціях з етнографії.

 

Незважаючи на спекотний клімат, в Африці, Австралії та Південній Америці росте величезна кількість рослин. Звичайно, найбільше поширені пальми. Серед них – Каріота, Фінік Робелена, Сабаль та інші.

под5

Сподобалася і колекція декоративно-листяних рослин, зокрема бегонія Месона й калатея. Представники цієї родини часто утворюють суцільні зарості і відграють важливу роль у трав’яному покриві вологих тропічних лісів.

под2

Окремо слід зупинитися на цитрусових. Цікаво було на власні очі побачити, як на деревах ростуть такі екзотичні для України фрукти, як мандарини, кумкуват та лимони.

Приємного весняного настрою додала зала із різноманітними орхідеями.

под3

Найбільший захват викликали азалії та камелії, що у цей час рясно квітували. До речі, чимало сортів азалій були виведені саме в Україні. Це відповідним чином позначилося і на їхніх назвах – «Мавка», «Подолянка» тощо.

под4

Екскурсія виявилася дуже цікавою. Ми по-новому відкрили для себе багатство рослинного світу тропіків. Перебуваючи в оранжереї, ми немовби перенеслися у тропічний світ. І ще одне. Дійшли висновку, що відвідування подібних науково-дослідницьких та культурно-просвітницьких закладів є необхідним для їхнього розвитку та матеріальної підтримки.

Марія Бадьон, Тетяна Вольська,

 Юлія Голуб, Тарас Левченко,

 Наталія Сірош, Вікторія Сиротенко

 та Віталіна Хода,

студенти 101 уу групи

 Інституту української філології

 та літературної творчості імені Андрія Малишка