Валуєвський циркуляр 1863 року: історія та сучасність

 

1

 

Нації вмирають не від інфаркту.
Спочатку їм відбирає мову.
(Ліна Костенко)

 

18 вересня 2013 року з ініціативи кафедри історії та етнополітики в Інституті української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка було проведено круглий стіл на тему «Валуєвський циркуляр 1863 року: історія та сучасність».

 

Науковий захід було приурочено до 150-ї річниці із дня прийняття міністром внутрішніх справ Російської імперії Петром Валуєвим циркуляру, який за визначенням громадсько-політичного діяча Михайла Драгоманова спричинив антракт у національно-культурному поступові України.

Мета «круглого столу» – визначити роль Валуєвського циркуляру 1863 р. у розвитку суспільно-політичного і національного життя України.

Організатори «круглого столу» ставили завдання проаналізувати національну політику Російської імперії в українських землях.

До участі у науковому заході були запрошені академік Любов Мацько, професори Анатолій Висоцький, Марія Плющ, Володимир Погребенник, викладачі Інституту, а також викладач Пряшівського університету (Словаччина) Стефанія Ковачова.

Модератор «круглого столу» – член-кореспондент НАН України, доктор історичних наук, професор Віктор Даниленко.

Окрім доповідей, які виголосили професори й доценти, а також студенти ІІІ курсу Інституту (Іван Кричевський, Богдана Прищепа, Олена Ткаченко), на обговорення аудиторії було винесено низку дискусійних питань. Серед них:

-  Валуєвський циркуляр 1863 року в історіографії.
-  Історичні умови прийняття Валуєвського циркуляру.
-  Етномовний геноцид чи етнонаціональна політика Російської імперії?
-  Наслідки Валуєвського циркуляру для українського державотворення та етнокультурного розвитку.

На основі заслуханих доповідей було прийнято рішення рекомендувати матеріали «круглого столу» до друку у науковому фаховому збірнику Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова.