Українська народна культура в канадських преріях

пд218 вересня 2013 р. у приміщенні Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара» (м. Київ) відбулася презентація книги доктора фольклористики Роберта-Богдана Климаша «Українська народна культура в канадських преріях».

Роберт-Богдан Климаш народився у 1936 р. в Торонто (Канада) у родині українських емігрантів із Тернопільщини. Здобув ґрунтовну освіту у провідних вишах Канади – Торонтському й Манітобському університетах, а також США – в університеті Індіани та Гарварді. Майбутньому досліднику пощастило з учителями. Серед них слід назвати фольклориста Ярослава Рудницького та філолога Івана Огієнка, які вплинули на формування світогляду Роберта-Богдана та на вибір ним життєвого шляху.



 Тривалий час працював куратором славістичної секції Національного музею цивілізації в Оттаві (Канада). Окрім того, викладав в університетах США і Канади.

На початку 1960-х рр. молодий дослідник під час фольклорно-етнографічної експедиції зібрав багатющий фольклорний матеріал від українських емігрантів, що мешкали у канадських провінціях Альберта, Саскачеван і Манітоба. Опрацювавши отримані матеріали Р.-Б. Климаш у 1970 рр. підготував дисертаційне дослідження, а згодом опублікував монографію.

пд1

Презентована в Україні книга «Українська народна культура в канадських преріях» – це україномовний переклад монографії Р.-Б. Климаша, здійснений доктором фольклористики Світланою Кухаренко. Наукове редагування праці зробила доктор історичних наук Марина Гримич.

Розпочала презентацію монографії Р.-Б. Климаша модератор заходу Марина Гримич. Марина Віллівна не лише розповідала про книгу, а й поділилася власними враженнями та спостереженнями від перебування у Канаді. Кульмінацією презентації стали «звуки, яких ми ніколи раніше не чули» – неповторне українське кантрі.

Довгоочікуваною частиною презентації був виступ самого «піонера та патріарха українсько-канадської культури». Просто і зрозуміло, іноді жартуючи пан Богдан Климаш відповів на запитання, що виникли у присутніх.

Так, відповідаючи на запитання «Чи вплинула українська культура на матеріальну та духовну культуру Канади?», пан Богдан Климаш зокрема зазначив, що найрельєфніше цей вплив можна прослідкувати у кулінарії та забавах.

Серед інших українських страв найбільшою популярністю у Канаді користуються вареники. Так, у меню закладів громадського харчування наявні не лише власне вареники, а й такі специфічні страви, як сандвіч із вареником. Окрім того, українці завоювали авторитет як етнос, що вміє забавлятися (на відміну від англійців). Зокрема, серед канадійців неукраїнського походження є чимало бажаючих навчитися українських традиційних танців тощо.

На останок, зазначимо, що Роберт-Богдан Климаш зарекомендував себе не лише висококваліфікованим дослідником, а й щирою людиною із теплою усмішкою та доброзичливими очима. Бажаємо пану Богдану козацького здоров’я, наснаги і нових праць.