Національний музей українського народного декоративного мистецтва

Скарбниця народної творчості

Справжньою скарбницею творчості українського народу по праву можна назвати Національний музей українського народного декоративного мистецтва, до якого нещодавно завітали студенти фольклористи першого року навчання. Вишиті рушники, ошатні жіночі та чоловічі строї, яскраві прикраси, різноманітна кераміка, різнобарвні килими, барвисті писанки справили на екскурсантів неабияке враження.

Ярослава Чередніченко: «Мені було цікаво дізнатися про символізм традиційних українських орнаментів у вишивці та писанках. Надзвичайно зачарувалася талантом відомої художниці Катерини Білокур, якій довелося багато чим пожертвувати заради мистецтва. Екскурсія викликала у мене тільки позитивні емоції. Я вкотре переконалася, що українці – талановита нація зі своєю самобутньою культурою і традиціями».

Юлія Шегута: «В експозиції музею представлені всі види народного мистецтва України: килимарство, ткацтво, вибійка, вишивка, кераміка, різьблення та розпис по дереву, художня обробка шкіри, рогу та металу, скло, порцеляна, писанкарство, народний живопис та іконопис. Окрім того, музей має одну із найбільших в Україні колекцій виробів зі скла. Найцікавішими для мене виявилися писанки, розфарбовані у золотисті барви, а також рушники та раритетний посуд. Музей мені дуже сподобався».

Валерія Андрієнко: «Мені дуже сподобалася екскурсія, адже нам пощастило потрапити до майстра своєї справи – екскурсовода Валерії… Бачиш фрагмент кухлика і якось чудно, бо перед тобою річ, маленька та непримітна, та вона пережила не одне покоління й не одне століття.. Про існування багатьох речей, з якими я познайомилася, раніше навіть і не здогадувалася. А це, певно, призначення кожного музею – відкривати нове й унікальне серед буденного та загальновідомого».

Олена Подобєд,

доцент кафедри історії та етнополітики

A05HCUT01SCW09HG01H