Як українознавці Міжнародний день музеїв відзначали

18275154 809993955821907 8236090672746555467 n

18 травня 2017 у світі відзначали міжнародний День музеїв. Не оминуло це свято, звісно, і Київ. Більшість столичних музеїв відкрили свої двері абсолютно безкоштовно – і гріх було не скористатись нагодою. Я відвідав музей мистецтв Ханенків, музей телебачення, навіть музей води, однак найціннішим, з точки зору українознавства, можна вважати похід до Національного музею історії України. Цей музей працює з 1899 року, Експозиція розташована на 4-х поверхах, а колекція налічує близько 850 тисяч експонатів не лише українського, а й світового значення, які представляють історію України від палеоліту до ХХІ сторіччя.

Ще перед входом до музею розміщена виставка про ОУН та УПА, зокрема про роль українських націоналістів у Другій світовій війні. Вона одразу привернула мою увагу. Тут і фотографії, і мапи, і листування членів УПА – цілісна картина протистояння Української повстанської армії з Третім Райхом.  Від арештів Степана Бандери і Ярослава Стецька німецькими спецслужбами в липні 1941 р., після  проголошення акту незалежності України, до звільнення останніх націоналістів з полону нацистських концтаборів у травні 1945 р.Цю сторінку історії Другої світової війни в радянські часи замовчували, але й досі в незалежній Україні внесок українських повстанців у боротьбу проти агресора залишається маловідомим. Більше того, обріс міфами і широко використовується російською пропагандою. Недарма, виставка Національного музею історії України покликана такі речі спростувати.

Матеріали виставки свідчать, що українських націоналістів переслідували не тільки гітлерівці, а й їхні союзники – Румунія та Угорщина. Борці за незалежну Україну заважали кожній із країн-окупантів. І, звичайно, радянській владі теж. На стендах можна побачити матеріали, що зберігалися в справах, які енкаведисти збирали як трофейні матеріали після боїв з УПА, у кримінальних справах, які велися проти підпільників. Вони дають можливість реконструювати антинацистську та антирадянську боротьбу УПА, – єдиної армії в Другій світовій війні, створеній самими українцями для боротьби за власну незалежність.

Рекомендую відвідати виставку всім, хто ще досі має сумніви щодо діяльності українських націоналістів в часи Другої світової війни. І якщо деякі вважають, що ОУН та УПА – прислужники нацистів, достатньо лише глянути на перший стенд виставки і гасло українського націоналізму – «Свободу народам, свободу людині!», – а також переглянути матеріали про етнічний склад Української повстанської армії – там і українці, і росіяни, і поляки, і євреї і ще багато представників різних національностей.

Триватиме виставка до 7 червня, вхід вільний.

                                                        Тарас Левченко, студент 401 уу групи