Шарпатий В.Г.

          Sharpatuj        G akademia

Шарпатий Віктор Григорович – історик, педагог. Доктор історичних наук, професор, відмінник народної освіти, нагороджений медаллю М.П. Драгоманова.

Народився 30 липня 1958 р. у с. Клочків Чернігівської області. У 1975 р. здобув середню освіту, а у 1980 р. закінчив історико-педагогічний факультет Київського державного педагогічного інституту імені О.М. Горького (нині НПУ імені М.П. Драгоманова). По завершенні вишу майже десять років працював учителем історії у середній школі № 280 м. Києва. Згодом розпочав ґрунтовні наукові студії спочатку як аспірант, а потім – науковий співробітник Інституту історії України НАН України. У 2003 р. повернувся до своєї AlmaMater, де пройшов шлях від викладача до професора кафедри історії та етнополітики.

У 1994 р. захистив кандидатську («Діяльність Миколи Олексійовича Скрипника на чолі Наркомату освіти України (1927 – 1933 рр.)»), а у 2008 р. докторську («Становлення та функціонування системи соціального забезпечення в Українській РСР в 1920 – 30-х рр.: історичний аспект») дисертації.

Автор понад 120 наукових і навчально-методичних праць, у тому числі 3-х індивідуальних монографій. Спеціалізується переважно на соціальної історії України першої половини ХХ ст., «українізації» та біографістиці. Підготував двох кандидатів наук.

Викладає низку дисциплін, зокрема «Історія української державності», «Історія України», «Всесвітня історія».

Один із великих писав: «Світ – це книга. Хто не мандрував по ньому – прочитав лише одну сторінку». Професор Віктор Шарпатий – мандрівник зі стажем, у книзі мандрів якого вже близько 20 країн.