Біографія Даниленка В.М.

Даниленко Віктор Михайлович – історик, педагог. Доктор історичних наук, професор, заслужений діяч науки й техніки України, член-кореспондент НАН України, лауреат Державної премії України в галузі науки й техніки, лауреат премії імені М. Грушевського НАН України, почесний професор Кам’янець-Подільського Національного університету імені І. Огієнка, почесний доктор Вінницького педагогічного університету імені М. Коцюбинського.

Народився 25 листопада 1949 р. в селі Карапиші Миронівського району Київської області. В 1969 р. закінчив Ржищівське педагогічне училище, в 1974 р. – історичний факультет Київського державного педагогічного інституту імені О.М. Горького (нині НПУ імені М.П. Драгоманова). З 1974 р. – в Інституті історії АН УРСР (нині Інститут історії України НАН України): аспірант, молодший, старший науковий співробітник, завідувач відділу. У 1978 р. захистив кандидатську, а в 1990 р. – докторську дисертації.

Автор понад 500 наукових праць, в тому числі 50 індивідуальних та колективних монографій. Спеціалізується переважно на соціальній та політичній історії України та історії української культури ХХ ст., зокрема історії інтелігенції, освіти, науки, церкви, «українізації», міжнародних культурних взаємин.

Поряд з науковою веде педагогічну роботу. Підготував 20 докторів і майже 30 кандидатів історичних наук. Понад двадцять років здійснює виклади в педагогічному університеті імені М.П. Драгоманова. Вів також спеціальні курси в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка, Кам’янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка, Вінницькому державному педагогічному університеті імені Михайла Коцюбинського, Міжрегіональній академії управління персоналом.

Для загальноосвітніх шкіл та вишів ним підготовлено у співавторстві майже два десятки підручників та посібників. Протягом тривалого часу очолює комісію з історії Науково-методичної ради Міністерства освіти і науки України, з 2005 р. – завідувач кафедри історії та етнополітики інституту (нині – факультету) української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка НПУ імені М.П. Драгоманова.