Щоденникові нотатки Андрія Малишка

Малишківські нотатки

У 2015 р. кафедра історії та етнополітики факультету української філології імені Андрія Малишка ініціювала проект із уведення до наукового обігу документів, що розкривають життєвий і творчий шлях патрона факультету письменника та громадсько-політичного діяча Андрія Малишка.

Очільник проекту – кандидат історичних наук, доцент кафедри історії та етнополітики Олена Подобєд. Під її керівництвом магістранти-українознавці, які студіюють навчальну дисципліну «Джерелознавство українознавчих дисциплін», працюють у Центральному державному архіві-музеї літератури та мистецтва України, віднаходячи оригінальні тексти, які раніше не були опубліковані. Юні дослідники роблять атрибуцію тексту, готують його до друку та, власне, оприлюднюють на шпальтах збірника наукових праць кафедри історії та етнополітики «Історичні студії».

Так, протягом 2015 – 2016 н. р. магістранти Тетяна Крисюк, Богдана Прищепа, Крістіна Сьомова та Олена Ткаченко під керівництвом доцента О. Подобєд увели до наукового обігу оригінальні щоденникові нотатки Андрія Малишка, зроблені у 1946 р. під час його поїздки у складі делегації представників української культури до США і Канади. Результати роботи були оприлюднені не лише на шпальтах згаданого збірника, а й на таких наукових заходах, як студентська науково-звітна конференція кафедри історії та етнополітики навесні 2016 р. та І Малишківських читаннях восени 2016 р.

Зі щоденникових записів Андрія Малишка можемо дізнатися, якими постали в очах радянського поета повоєнні США та Канада. У щоденнику знаходимо інформацію про природу Канади, цікаві відомості про рівень життя та побут американців і канадійців, про заклади громадського харчування та готельний побут, про вищу освіту та релігійні споруди Канади, про проституцію як соціальне явище.

Окрім того, важливу інформацію для дослідників містять записи А. Малишка про реакцію на приїзд до Канади делегації із УРСР прорадянськи налаштованих діячів та українських націоналістів. Цінними видаються записані діалоги між А. Малишком та представниками української еміграції, передовсім націоналістами, а також запитання, які ставили останні українській делегації. У щоденнику можна віднайти записи понад десятка домашніх адрес українських емігрантів у Канаді та деякі адреси їхніх рідних в Україні. Тож можна припустити, що А. Малишко по приїзді додому мав віднайти родичів українських емігрантів та передати їм адреси для листування.

Для етнологів може видатися цікавою інформація про становище аборигенних індіанських етносів у повоєнній Канаді. А філологів у свою чергу зацікавлять вірші та дружні поетичні шаржі, а також начерки віршів, виконані А. Малишком на американському континенті.

Ознайомитися із текстом щоденникових записів Андрія Малишка можна, зокрема, завітавши до наукової бібліотеки вишу (Крисюк Т., Подобєд О., Прищепа Б., Сьомова К., Ткаченко О. Щоденникові нотатки Андрія Малишка про поїздку до США та Канади (1946 р.) // Історичні студії / Упорядник Олена Подобєд. – Житомир, 2016. – Вип. 3. – 112 с. – С. 75 – 91).

                                  Олена Подобєд,

                                  доцент кафедри історії та етнополітики