Виставка „Тіні забутих предків“

3 - копияТІНІ ЗАБУТИХ ПРЕДКІВ. ВИСТАВКА

31 березня 2016 року 401 уу група факультету української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка відвідала Національний культурно-мистецький та музейний комплекс «Мистецький Арсенал», де експонувалася виставка, присвячена фільму Сергія Параджанова «Тіні забутих предків».

Ми знали, що фільм «Тіні забутих предків» С. Параджанова знятий за однойменною повістю М. Коцюбинського, неодноразово чули про шалений успіх і світове визнання фільму, але, на жаль, не всі бачили стрічку. Тож, крокуючи до «Мистецького Арсеналу», ми хотіли дізнатися про історію створення кінострічки, побачити реквізити з фільму.

Перше, що ми побачили, це була кімната, де транслювався фільм. Кілька хвилин ми переглянули стрічку і рушили далі.

Пройшовши до наступного залу, побачили нагромадження дерев’яних дощок, освітлених яскравим червоним кольором. Це захопило і було важко рушити далі. Перехоплює подих і в голові з’являється маса думок. Хочеться стояти і просто дивитися. Перше, що прийшло в голову – це розібрана хата, ніби відбувся якийсь потужний вибух і все залило червоним, як кров світлом.

Далі представлена колекція ілюстрацій до повісті.

Наступний зал знайомить відвідувачів з колекцією дерев’яних янголів. Вони всі різні і надзвичайно гарні. Поряд різьблена частина гуцульської хати і колекція різноманітно різьблених дерев’яних сокир (невід’ємний атрибут гуцульських чоловіків).

Виставка наповнена ілюстраціями гуцулів у традиційному одязі. Вони з’являються майже в кожній частині виставці.

Цікавим було побачити ярмо, яким покривали Івана і Палагну в сцені вінчання. Також кілька гуцульських костюмів , які були використані під час створення фільму.

Найбільш цікавим для мене було побачити сторінки зі сценарію, в яких сам С. Параджанов робив нотатки, створював схематичними малюнками майбутні сцени, прописував кількість людей та реквізит в тій чи іншій сцені. Фото зі знімального процесу, де зображені актори, режисер, оператор та інші учасники фільму. Цікаво було послухати і подивитися (було представлено відео) спогади учасників знімального процесу про фільм, гуцулів, режисера, відносини на знімальному майданчику.

Як для українознавця, було цікаво побачити рідкісні кадри гуцулів у їхньому традиційному одязі, почитати історії про них, а також колекція сокир і одягу.

Виставка нас приємно вразила. Будемо з задоволенням рекомендувати друзям і знайомим відвідати «Тіні забутих предків. Виставка».

Катерина Гармаш,

401 уу група

2 - копия4 - копия6 - копия