Перегляд фільм Олеся Янчука «Голод – 33» (1991)

DSC 0894Пам’ятаємо завжди

Щороку 22 листопада вся Україна вшановує пам’ять мільйонів жертв Голодомору 1932 – 1933 років, осторонь не лишився Інститут української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка НПУ імені М. П. Драгоманова.

24 листопада сеанс кінолекторію був присвячений саме цій трагічній події. Всі бажаючі мали змогу переглянути фільм Олеся Янчука «Голод – 33» (1991), знятий за мотивами повісті Василя Барки «Жовтий князь». Це перший художній фільм, який розкриває злочини сталінсько-більшовицького режиму проти українського народу – штучний голод 1932-1933 рр.

Перед початком фільму було проведено бесіду на основі реальних історій від Тетяни Юріївни Блєдних, це ще більше налаштувало на перегляд кінострічки. Всі наче й знали, що очікувати від фільму, але… побачене вразило кожного. Реалістичні сцени фільму наводили то жах, то смуток, то навертали сльози на очі.

Після перегляду фільму всі невимушено мовчали. Мабуть, в голові у кожного гуляв вир запитань і думок: «Чому?», «Невже таке дійсно було?», «Скільки багато…».

Кінострічка «Голод-33» для когось відкрила нові сторони Голодомору, для когось – нагадала вже відомі, але кожному зворухнула серце і глибше вкорінилася в пам’ять.