Українська мова – диво калинове!

вікторина2Викладачі Інституту української філології та літературної творчості ім. А.Малишка плекають це диво та всіляко заохочують студентів до ґрунтовного вивчення рідної мови. Звичайно, що викладачі роблять це постійно, але є і особлива нагода для того, щоб зайвий раз вшанувати українську мову, джерело нашої нації та культури. Це День української писемності та мови, який Україна щорічно святкує 9 листопада. За православним календарем – це день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця – послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія.

 13 листопада 2013 року в рамках декади української мови активісти студентської ради Інституту провели мовно-літературну вікторину для І курсу, присвячену Дню української писемності та мови. Звичайно, завдання були нелегкими, проте наші філологи-початківці з ними не просто впорались, а ще й проявили надзвичайну кмітливість та поетичний талант.

Отож, учасники вікторини виконували завдання різного типу: розв'язували тести з української мови; добирали авторів до поданих літературних творів; шукали українські відповідники до іншомовних слів; відгадували ребуси, у яких були зашифровані народні прислів'я, назви українських міст, назви творів українських класиків.

А на завершення вікторини учасники продемонстрували свій хист у вмінні складати вірші. В атмосфері творчого змагання з-під пера наших юних поетів вийшли коротенькі замальовки на тему «Студент-філолог». Ось кілька з них:

Студентське життя – це тобі не забава!

Прийшов ти на пари – заробляєш бали.

Щоб залік отримати – вірші йдеш складати...

Перед екзаменом - ночі не спати.

***

Філологія – цариця наук,

Опанує кожен, навіть неук!

Будеш правила вивчати,

Будеш діточок навчати.

Світло несемо в темницю!

Мова – це наша цілюща водиця!

***

В студента-філолога класне життя:

Кожен день пари, після них – забуття.

Всі ці колоквіуми, самостійні щодня...

Як їх прожити, ці 4 роки життя?

Та знаємо ми, що все це пройде

І філолог-студент своє щастя знайде.

Незважаючи на те, що учасників було небагато, вікторина проходила весело, цікаво та невимушено. За перемогу змагались студентки 103-УА, 104‑УІ та 105-УР груп. Учасниць було поділено на дві команди. Протягом вікторини вони не поступались одна одній у знаннях та кмітливості.

вікторина1

вікторина3

вікторина4

Переможцями мовно-літературної вікторини, які показали високий рівень володіння українською мовою, стали:

· Кулікова Аліса (104-УІ)

· Омельченко Ярослава (103-УА)

· Савченко Аліна (103-УА)

· Корніюк Богдана (103-УА)

ВІТАЄМО дівчат з перемогою! Зичимо подальших творчих успіхів, цікавого навчання та здобуття нових вершин. Нехай ця перемога стане першою сходинкою на нелегкому підйомі до знань!

Організатори вікторини – Тригуба Олена та Карп'юк Сніжана (305-УР).

Технічний організатор – Сірик Анатолій (309-УІ).