Українська мова: матеріали до державної атестації

вид9Українська мова: Матеріали до державної атестації: посібник / Г.О. Козачук, О.В. Куц, І.В. Воловенко - К., 2011. - 140 с.

У пропонованому посібнику висвітлено основні особливості фонетичної і лексичної систем української мови, запропоновано обгрунтування сукупності морфологічних одиниць і типів морфологічних категорій та парадигм, а також проаналізовано функціонування морфологічних одиниць і категорій та зв’язки морфології з синтаксисом, розглянуто специфіку синтаксичних одиниць сучасної української літературної мови. Виклад матеріалу і структура посібника спрямовані на розгляд проблемних питань державної атестації і орієнтацію студентів на ефективне застосування здобутих знань у викладанні шкільного курсу української мови.
Посібник містить питання, що охоплюють найважливіші закономірності розвитку сучасної української літературної мови, окремо подано схеми і зразки мовних розборів для самостійного опрацювання, орієнтовні програми до державного екзамену з української мови. Тут запропоновано основну наукову літературу з курсу сучасної української літературної мови, яку рекомендовано використати при підготовці до екзаменів.
Посібник розрахований на студентів філологічних спеціальностей вищих навчальних закладів, зокрема педагогічних університетів, викладачів, а також усіх, хто прагне підвищити рівень знань з української мови.

Рецензент: доктор філологічних наук, професор Леута О.І.