"Записки..." Лесі Воронюк

DSC 0745

«Коли я вчилася в школі чи університеті і ми на заняттях з літератури розглядали творчість відомих письменників, то складався такий стереотип: якщо письменника вивчають в освітніх закладах, то він вже помер. Сьогодні молоді письменники ці міфи намагаються руйнувати»

Леся Воронюк

 23 квітня відбулася довгоочікувана зустріч із Лесею Воронюк – сучасною українською письменницею. Вона є авторкою трьох прозових збірок: «Жовтий янгол», «Серце сонця» і «Записки на зап’ястях». Фрагменти з останньої письменниця зачитала студентам Інституту української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка. Її твори глибокі і стримані, унікальні й несхожі на приклади сучасної постмодерної української літератури. Записка на цукерках, на осінньому листі, на круглому віконці, на прозорому чайнику, на відрах зі сливами, на сонці, на Анниних веснянках… Поезія у прозі, що захоплює з першого прочитання.

DSC 0740

«Ви повинні хотіти писати і писати від себе, не орієнтуючись ні на кого, а можливість видати з’явиться, – запевняє авторка. – Ніколи не думайте, що ви людина, яка ЩЕ нічого не може зробити, бо прийде час, коли ви станете людиною, яка ВЖЕ нічого не змінить». Вікова категорія, на яку орієнтується авторка, – це молоді люди, студенти, але, як зазначає письменниця, «сподіваюся в творах кожен зможе знайти щось своє».

Окрім творчої діяльності, Леся Воронюк працює журналістом на телеканалі СТБ, є головою Всеукраїнського фестивалю молодіжного етнічного кіно та організатором акції «День вишиванки». У 2011 році завдяки цій акції Чернівці увійшли до книги рекордів Гінеса за найбільшу кількість людей у вишиванках в одному місці. Цього року «День вишиванки» святкуватимемо 16 травня. «Ми ніколи це свято не відзначаємо в піст. Щороку воно відбувається після Пасхи, тому немає фіксованої дати», – повідомила письменниця.

P.S. Уривки з книги «Записки на зап’ястях» можна прочитати на сайті української письменниці Лесі Воронюк: http://voroniuk.com.

Наталя Гілінська