зображення viber 2023 03 02 19 00 42 493Вийшла друком чудова книга доцентки кафедри стилістики української мови Наталії Миколаївни Цівун "Історія книговидання та періодичного друку" (практикум). Завдання "з родзинкою", оформлення вишукане (за що окремо дякуємо видавництву "Ліра-К"). Вивчати видавничу справу та журналістику за цим посібником цікаво, приємно, зручно і пізнавально. Це чудовий подарунок нашому наступному першому курсу і всім, хто хоче більше дізнатися про  зародження та еволюцію книг і періодики в Україні та світі. Вітаємо Наталію Миколаївну!

вид21

вид16Плющ М. Я. Словоформа в семантично елементарному та ускладненому реченні. Вибрані праці. – К. : 2011.

Книга містить розділи з монографій М. Я. Плющ та вибрані статті, що опубліковані в журналах, збірниках, наукових часописах та інших виданнях і охоплюють різні аспекти потрактування синтаксичних словоформ різних класів слів у структурі речення. На засадах сучасної функціонально-категорійної теорії розглянуто форми словозміни та морфологічні категорії різних частин мови як проекцій синтаксичних функцій у семантично елементарному й ускладненому реченні. В окремий розділ виділено студії з лінгвістичного аналізу художнього тексту та лінгводидактики.

Для наукових працівників, викладачів вищої школи, аспірантів, студентів-філологів.

вид18Синтаксична концепція Арнольда Грищенка: вибране / [упорядники : І.В. Дудко, Ю.С. Макарець ; редактор і автор вступної статті М.І. Степаненко]. — К., 2011. — 456 с.

У пропонованій книзі представлене найістотніше з того, що опублікував Арнольд Панасович Грищенко впродовж 1969 - 2004 років у вигляді статей, монографії та окремих розділів колективних праць, присвячених синтаксичному ладові української мови.
Для науковців, викладачів вищої школи, аспірантів, студентів-філологів.

Рецензенти:
М.Я. Плющ
- доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри української мови Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманов.
К.Г. Городенська
- доктор філологічних наук, професор, завідувач відділу граматики Інституту української мови НАН України

вид13Теорія та практика лінгвістичного аналізу : [навч. посіб.] / Ю.С. Макарець,Г.О. Козачук. - К. : Вид-во НПУ імені М.П. Драгоманова, 2013. - 207 с.

 

Навчальний посібник присвячено видам лінгвістичного аналізу мовних одиниць та їх груп. У посібнику вміщені схеми та зразки аналізу, а також коментарі до складних випадків, що дає змогу запобігти можливим помилкам.

Для студентів філологічних факультетів, аспірантів, викладачів і вчителів-словесників.

 

Рецензенти:

Бойко Н.І. - доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри української мови Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя.

Калита О.М. - кандидат філологічних наук, доцент кафедри стилістики української мови Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова.

вид17Плющ М.Я. Граматика української мови. Морфеміка. Словотвір. Морфологія. Підручник. 2-е видання, допов­нене. - К.: Видавничий Дім «Слово», 2010. - 328 с.

Подано матеріал з трьох розділів граматики: «Морфеміки», «Сло­вотвору» і «Морфології». У трактуванні мовних одиниць поєднано тра­диційний підхід «від форми до змісту» та функціонально-семантичний - «від значення до форми».

Для студентів філологічних спеціальностей вищих навчальних за­кладів. Буде корисний тим, хто прагне поглибити, систематизувати свої знання з української мови.

Рецензенти: доктори філологічних наук, професори К.Г.Городенська (Інститут української мови НАН України) і А.К.Мойсієнко (Київський національний університет імені Тараса Шев­ченка).

вид11Перифразові номінації в українському публіцистичному дискурсі: [монографія] /Ю.С. Макарець -К : Вид-во НПУ імені М.П. Драгоманова, 2012.-205 с.

У монографії уточнено лінгвістичний статус перифразів як одиниць вторинного називання та їхню номінативну сутність; розмежовано поняття перифраз і парафраз, метафора, метонімія, синонім, фразеологізм, евфемізм; проаналізовано функціонально-стилістичні особливості перифразових найменувань у сучасній українській публіцистиці та їх зв’язок з контекстуальним оточенням, особливості синтаксичного функціонування. Встановлено семантико-синтаксичні типи та семантичні класи перифразових одиниць; досліджено когнітивно-ономасіологічні механізми комбінування та сприйняття перифразових номінацій; з'ясовано їхні лінгвокультурологічні особливості, розкрито комунікативно-прагматичний потенціал перифразів та особливості експресивного забарвлення.
Для науковців, аспірантів, викладачів, студентів філологічних факультетів і вчителів-словесників.

Рецензенти:

М.І. Степаненко - доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри української мови, ректор Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка.

Л.В. Мовчун - кандидат філологічних наук, старший науковий співробітник відділу лексикології та лексикографії Інституту української мови НАН України

Дочірні категорії

Сторінка 1 із 2