Презентація книги "Слово про свободу й відповідальність"

DSC 0408

Слово про свободу й відповідальність

 

25 жовтня 2018 року на факультеті української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка для студентів та викладачів НПУ імені М.П.Драгоманова інтерактивну лекцію провели відомі інтелектуали, учасники Ініціативної групи «Першого грудня» ­– виконавчий віце-президент Конгресу національних громад України,  дисидент Йосип Зісельс та професор НаУКМА, літературознавець Володимир Панченко.

З вітальним словом до гостей звернувся декан факультету української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка Висоцький Анатолій Васильович та проректор з навчально-методичної роботи гуманітарних факультетів Вєтров Ігор Георгійович.

Лектори презентували книгу «Слово про свободу й відповідальність. Ініціативна група «Першого грудня» в документах і текстах» авторами якої, окрім них, є Кардинал Любомир Гузар, Богдан Гаврилишин, Володимир Горбулін, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, В’ячеслав Брюховецький, Іван Дзюба та інші видатні українські інтелектуали. 

Відомий літературознавець, докторант кафедри української літератури факультету української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка Володимир Панченко окреслив історичний контекст подій грудня 2011 року – часу, коли була створена Ініціативна група «Першого грудня»; розповів, як її заснували, хто був і є її учасниками, сформулював мету групи.

Йосип Зісельс, український громадський діяч і дисидент, розповідав про зустрічі зі взірцями духовності, відповідальності та свободи, про поняття свободи, про толерантність, європейські цінності.

Книга «Слово про свободу та відповідальність» інтелектуальні напрацювання учасників. Це збірка текстів, до якої увійшли програмні документи Ініціативної групи, спрямовані до народу України, а також до керівництва держави та європейських лідерів і громадськості.

«Бути вільною людиною – це насамперед означає брати на себе відповідальність. Не можна вимагати від когось виконання його обов’язків, не виконуючи власних».

«Бути українцем означає усвідомлювати свою причетність до України і розвивати інтелектуальну, духовну та політичну україноцентричність: внутрішню – ту, яка постає з особистого зусилля кожного з нас, – єдність нашого народу, його земель, культури, історії і майбутнього».

«Толерантність є однією з найвищих ознак культури вільної людини, яка, додержуючись своїх принципів, визнає й приймає право іншого на інакшість»DSC 0358DSC 0360DSC 0365DSC 0366DSC 0373DSC 0382DSC 0395DSC 0402DSC 0406IMG 20181025 113508DSC 0384