Екскурсія на Полтавщину

DSC 0228

Стежками видатних українських письменників Василя Симоненка та Тараса Шевченка

28 вересня 2018 року зусиллями факультету інформатики було організовано та проведено екскурсію на Полтавщину стежками видатних письменників України Василя Симоненка та Тараса Шевченка з метою проведення профорієнтаційних заходів для школярів та відповідно до указу Президента України №156/2018 «Про невідкладні заходи щодо зміцнення державного статусу української мови та сприяння створенню єдиного культурного простору України». На запрошення факультету інформатики до екскурсії долучився й факультет української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка. Учасниками екскурсії стали викладачі та студенти Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова.

 Делегацію з НПУ радо зустріли в Тарандинцівській середній школі імені Василя Симоненка. За рекомендацією директора освітнього закладу група відправилася відразу до Бієвецького музею-садиби Василя Симоненка. Там вражало все: від солом’яної стріхи до експонатів, які з точністю передають атмосферу того часу. Поринути у світ письменника допоміг один із учасників екскурсії – Жалдак Мирослав Іванович, академік Національної академії педагогічних наук України, доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри теоретичних основ інформатики Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова. Викладач є живою легендою, бо навчався в одній школі разом із В. Симоненком, тому почути реальні факти з життя письменника було приємним подарунком не тільки учасникам екскурсії, а й екскурсоводу музею, бо кількох істин, зізналася вона сама, до цього й не знала.

Згодом драгоманівці відвідали музей в Тарандинцівській середній школі імені Василя Симоненка. Екскурсію для гостей провели учні старших класів. Серед експонатів — парта, за якою сидів Василь, його табелі успішності, класні журнали, зошити з творами з літератури, збірки віршів, фотографії, газети й журнали з публікаціями про нього. Цікаво в музеї було прослухати аудіозапис, де Василь Симоненко декламує свій вірш «Ти знаєш, що ти людина?» Окремо подяку хочемо висловити дирекції закладу за гостинність та смачний обід.

Потім ми відправилися в Спасо-Преображенський Мгарський монастир, розташований неподалік міста Лубни, на правому березі Сули. Бути поблизу і не заїхати – жаліти все життя. Там студенти та викладачі університету побачили не тільки чудову архітектуру, але й зоопарк на території монастиря, де величні птахи царюють у своїх володіннях.

Останньою локацією цього дня було с. Березова Рудка. Цікаво знати, що Науково-дослідний інститут пам'яткоохоронних досліджень заніс селище до переліку найважливіших історичних сіл України та їхніх пам'яток. Учасники екскурсії відвідали Народний історико-краєзнавчий музей, який містить могильник доби Київської Русі XII століття і палацово-парковий комплекс у стилі провінційного класицизму садиби Закревських кінця XVIII— початку XIX століття. Комплекс складається з палацу Закревських (1838), парку (пам'ятка садово-паркового мистецтва державного значення) площею 45 га та піраміди – мавзолею родини Закревських (1899). Цікаво знати, що Садибу Закревських у 18451847 роках відвідував Тарас Шевченко. Гості провели там 2 години, які пролетіли, як одна мить. Варто зазначити, що після проведеної екскурсії та всього побаченого всі зрозуміли, що до Березової Рудки потрібно приїжджати як до окремої пам’ятки, бо для того, щоб все побачити та роздивитися, потрібно не менше ніж півдоби, адже масштабність та багатство пам’яток просто вражає!

Учасники були задоволені кожною проведеною екскурсією та відвіданими місцями , адже за весь день неодноразово поринали у світ наших предків і водночас відчували зв’язок із багатьма поколіннями українського народу. Складно повірити в те, що стежками, якими 28 вересня мандрували ми, кілька століть тому ходили Василь Симоненко та Тарас Шевченко. Потрібно берегти пам’ять про наших славних витязів, віддавати їм шану і подорожувати, бо наша Україна багата на визначні місця та не менш славетних людей. Кожен учасник висловлює подяку всім організаторам за отриману можливість побувати на Полтавщині. Сподіваємося, що це була не остання наша мандрівка!

Софія Денисюк,

студентка 2 курсу факультету української філології

DSC 0257DSC 0263DSC 0265DSC 0266DSC 0282DSC 0283DSC 0297DSC 0300DSC 0304DSC 0312DSC 0409DSC 0217