Екскурсія в Мистецькому арсеналі

курбас

Студенти 207 ФУР групи разом із викладачем кафедри української літератури доцентом Йолкіною Л.В. побували з екскурсією в Мистецькому арсеналі на виставці, присвяченій українськомурежисеру, сценаристу, актору та очільнику театру «Березіль» Лесю Курбасу.

 

Виставкаділилася на двічастини: перша - про львівськийперіод театру, друга - про харківський. Мистецький арсенал оформлюєсвоївиставкипо-сучасному: на білихстінахвисятьтексти з основною інформацією, написанноюбільшим шрифтом, і з детальнішою – меншим; усюдирозвішаніфотоматеріали та документи, пов’язані з діяльністю театру «Березіль». За столиками та в окремихкімнатахможнанадягнутинавушники і послухатиаудіозаписи з вистав, подивитисявідео, зняті на плівку, і хочаякістьплівкизалишаєбажатикращого, можнапобачитиживі погляди акторів театру, пейзажітогочасногоХаркова.

Театр «Березіль» однозначно заслуговуєтакоїуваги, адже в ньомубулитворчі і сучасні люди, вони радо застосовувалиновіідеїмистецькихтечій, не боялисяпоказати на сценіщосьнезвичне. Не дивно, щомалювавескізимайбутніхкостюмів для акторів та створювавдекораціїсаме художник-авангардист Вадим Меллер, йогоідеямможутьпозаздрити і сучаснімитці.

На виставцібуло представлено єдинийзбережений костюм 1923 року, а такожщекілька вжесучасних, зшитих за ескізами Вадима Меллера. Новаторськийпідхід Лесь Курбасзастосовував і в передачівнутрішніхпереживаньгероїв, наприклад, для п’єси «ДжимміХіггіс»булопопередньознято 20 кінокліпів, якіпоказувалипід час вистави для зображенняемоційнихстанів та флешбеківперсонажів. А от для п’єси «Макбет» театр взагалі не створювавдекорацій, вони вивішувалиплакати з назвамимісцьдії, як церобили і в часиШекспіра через нестачукоштів.

Щедужебагатоцікавих деталей ми почули з життя театру,побачиликольоровіескізи, різноманітніафіші, фото, зробленіпід час вистав. Мистецький арсенал, як і завжди, зібрав дуже багато матеріалів та яскраво візуалізував їх. Такувиставкуможнаіззадоволеннямрозглядати годинами, а потімще не раз повертатися до неї подумки.

Листопад 2018,

Завгородня Софія,

студентка 2 курсу