Лекція академіка Академії наук вищої школи України Володимира Івановича Сергійчука

DSC 0778

Зустріч з істориком Володимиром Сергійчуком

У переддень вшанування пам'ять жертв Голодомору, 23 листопада 2017 року, на факультеті української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка відбулася зустріч студентів і викладачів із доктором історичних наук, професором Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимиром Сергійчуком. Модерував захід завідувач кафедри історії та етнополітики Віктор Даниленко.

Володимир Іванович прочитав присутнім лекцію на тему «Голодомор 1932 – 1933 років як геноцид українського народу». Голодомор є класичним прикладом радянського геноциду, російська влада протягом усього свого часу володіння українськими землями намагалась не допустити поширення правди про перебіг та наслідки Голодомору 1932 – 1933 років. З огляду на це, Володимир Іванович говорив про найголовніші злочинні дії більшовицької влади в роки Голодомору:

-                 вилучення продовольства;

-                 заборона виїзду за хлібом;

-                 замовчування правди про Голодомор;

-                 відмова від продовольчої допомоги із Заходу;

-                 доприселення у вимерлі українські села;

-                 припинення українізації.

У ХХ столітті український народ зазнав чи не найбільших втрат. І протягом багатьох років нам дозволяли згадувати лише тих, хто загинув за встановлення комуністичної влади, заборонялось пам’ятати ті багатомільйонні жертви 1932 – 1933 років, що стали наслідком геноциду українського народу.

Володимир Сергійчук оперував власноруч досліджуваними фактами, що змушували переосмислити вже давно відоме. Справжнім шоком для студентів стала розповідь про те, як мільйони заморених голодом не потрапили до статистики. Скільки людей загинуло від Голодомору 1932 – 1933 років важко сказати, адже комуністична влада знищувала сліди жорстокої політики проти українського народу. Дані про загиблих в цей період часу були або знищені, або сфальсифіковані.

Також студенти мали можливість ознайомитись з власною книгою Володимира Сергійчука «Голодомор 1932 – 1933 років як геноцид українства». У книзі на основі архівних документів та спогадів очевидців обґрунтовується визначення Голодомору 1932 – 1933 років в Україні геноцидом українського народу.

Діана Коваленко, студентка 303 уі групи

 

DSC 0756DSC 0762DSC 0770DSC 0784DSC 0786DSC 0791DSC 0760