«У рідній хаті й солома солодка…» ( або «У своїй хаті кожний пан»)

З А П Р О Ш У Є М О

на Етнологічно-мистецький лекторій

в Музей Івана Гончара

19 травня о 18:30

на лекцію Олени Чебанюк

«У рідній хаті й солома солодка…» ( або «У своїй хаті кожний пан»)

 

Національний центр народної культури «Музей Івана Гончара» продовжує роботу Етнологічно-мистецького лекторію.

19 травня о 18:30  у Музеї Івана Гончара  відбудеться лекція, присвячена символіці української хати у традиційному фольклорі, віруваннях та обрядах. Ви дізнаєтеся, з чого українці робили свої хати,  як обирали для них місце і якими ритуалами супроводжувалося її будівництво, щоб «домівка була весела, щаслива й багата».

У лекції йтиметься про своєрідний  «український фен-шуй» — правила внутрішнього планування й прикрашання  хати у будень і на свята, прагматичне призначення й символіку покуті та  печі, стін, вікон і дверей, а також чому наречена колупає піч, хто живе  під порогом і хто літає у димар.

Лекцію проводитиме Олена Чебанюк — кандидат філологічних наук, старший науковий співробітник Інституту  мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського НАН  України.

Лекція супроводжується фото-, аудіо- й відеоматеріалами, зібраними Оленою Чебанюк у різних регіонах країни.

Вхід на лекцію за вхідним квитком до музею. Вартість вхідного квитка: 30 гривень для дорослих та 9 гривень для студентів, школярів та пенсіонерів.

Захід відбувається в межах Мистецької Оборонної Толоки «Захистимо Батьківщину Разом!!!». Під час лекції  відбуватиметься збір продуктів, необхідних речей та коштів для бійців АТО.